Атракционни пътувания с ретровлаковете на Българските железници

Желаете ли да се потопите в атмосферата на миналия век, да се насладите на лукса, създаден за царски височества и партийни величия? Може би предпочитате да пътувате сред живописни местности по необичайни маршрути?

Атракционните пътувания с ретро- влаковете на "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД предлагат невероятна възможност за уникално преживяване, сравнимо с пътешествие във времето. Едно пътуване към отминала епоха, пътуване сред живописната българска природа.

Българските държавни железници съществуват повече от 120 години, време през което подвижният състав непрекъснато се е променял и продължава да се обновява, но носталгията по парната тяга и ретро- вагоните остава.

Все повече хора се интересуват от традицията и екзотиката на парната машина. Освен икономика и енергетика, парната тяга на железния път е история, култура и духовно наследство от най- романтичната епоха на следосвобожденска България. Днес тези ретро возила започват да добиват все по- голяма популярност. В много от железопътните депа непрекъснато се правят реставрации на такива машини.

В Европа тези пътувания са много популярни, а у нас набират все повече популярност. За атракционни, юбилейни или туристически пътувания "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД предлагат различни варианти за композиране на ретро- влак в зависимост от предпочитанията на клиентите си. Бутиковата услуга се ползва и от индивидуални туристи, и от ВИП персони. Всяка година хиляди туристи биват разхождани из красивите кътчета на страната именно с тях. Освен за туристи, влакове могат да бъдат наемани за тържества (рожден ден, сватби или други семейни поводи), като се предлагат различни варианти за композиране на ретро влак в зависимост от предпочитанията на клиентите. Клиентите могат да си направят и индивидуален маршрут по предварително подготвено разписание от БДЖ.

В композицията на ретро- влака могат да бъдат включени парен (01-23, 16-01 и теснопътния 60976) или дизелов локомотив, френски ретро- вагони, вагони от съставите на влакове "Корона експрес" и "Витоша експрес", както и рециклирани второкласни В" вагони.

ЛОКОМОТИВИПарен локомотив 01-23

Произведен е в локомотивната фабрика „SLM Winterthur“, Швейцария през 1935г. Той е представител на най- масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. Експонат е от Музейната колекция "Железопътно наследство" на "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД. Възстановен е отново за движение в Локомотивно депо София през 2003 г. за атракционни, юбилейни, туристически пътувания и участия във филмови продукции.

Парен локомотив 16-01

Произведен е в локомотивната фабрика „WLF Floridsdorf“, Австрия през 1949г. Той е конструктивна модификация на най- многобройните локомотиви от военен тип. Експонат е от Музейната колекция "Железопътно наследство" на "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД. Възстановен е отново за движение в Локомотивно депо Горна Оряховица през 2006г. за атракционни, юбилейни, туристически пътувания и участия във филмови продукции.

Теснопътен парен локомотив 60976

Произведен е в заводите „Chrzanow“, Полша през 1949г. Експонат е от Музейната колекция "Железопътно наследство" на "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД. Възстановен е отново за движение в Локомотивните депа в София и Септември през 2004г. Извършва атракционни, юбилейни, туристически пътувания и участва във филмови продукции по една от най- атрактивните железопътни дестинации в България от Септември до Добринище единствената теснопътна жп линия в експлоатация у нас.

     

     

     

ВАГОНИ

Използването на вагон-салони в българските железници, води началото си от 1866 г., когато е открита първата жп линия Русе- Варна. Оттогава, постоянно се поддържа неголям парк луксозни вагон- салони, предназначени за т.нар. "височайши" пътувания на короновани и некороновани особи, както и на техния антураж. В исторически план, този специализиран парк е неколкократно подменян с по- модерен, по- комфортен и по- усъвършенстван подвижен състав.

Днес "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД разполагат с първокласните вагони от "Корона експрес" и "Витоша експрес".

"Корона експрес"

Луксозният влак "Корона експрес" се състои от вагони, произведени специално за цар Борис III, царица Йоана и принц Кирил през 1938г. в Германия, салон- вагон с 40 места, вагон- кухня, вагон- ресторант, вагон за превоз на леки автомобили и вагон- салон. Запазено е автентичното обзавеждане от преди Втората световна война. С луксозното си обзавеждане и съвършени за времето си динамично- ходови качества, те осигуряват висок комфорт при пътуването.

Трите вагон-салони от композицията с номера: 050, 051 и 052 са съответно за цар Борис III, царица Йоанна и принц Кирил. Във всеки един от тях има апартамент, спални кабини и баня.

     

     

     


 

"Витоша експрес"

Луксозният влак "Витоша експрес", влакът на бившия държавен глава Тодор Живков предлага: два луксозни спални вагона комбинирани със салон за настаняване и обслужване на 10 пътника; два вагона тип "апартаменти" със салон- кухня с подходящ инвентар; вагон със специален апартамент с вградена баня, тоалетна и самостоятелна спална кабина за двама души; 36-местен вагон- ресторант с работеща кухня; свързочен вагон- централа за телефонни разговори. Влакът има автоматично енергийно захранване, климатична инсталация, аудио- визуална техника и вагон за превоз на леки автомобили. Това са само част от "екстрите", с които е разполагал партийният и държавен елит.Запазеният оригинален интериор на вагон- салоните от "Корона експрес" и "Витоша експрес", както и квалифицираното обслужване, са подходящи за делови, юбилейни, празнични и туристически пътувания по цялата републиканска железопътна мрежа с нормално междурелсие.

Второкласни "френски" вагони

Трите второкласни ретро- вагона са произведени през 1955г. във Франция, а днес са част от Музейната колекция "Железопътно наследство" на "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД. Десет от тях са били в експлоатация от 1992г., като кушет- вагони. Година по- късно са преустроени в клас "В", с комфортно обзавеждане и бюфет, поставяйки началото на бъдещите влакове "Интерсити" в българските железници. В експлоатация са до 2002 г.

Днес възстановените три музейни френски вагона имат по 72 седящи места и подвижен бюфет и са обявени за музейни експонати и възстановени за движение във Вагонен район "Надежда" за атракционни пътувания и участие във филмови продукции. Те могат да формират самостоятелна композиция, или да бъдат комбинирани с някои от вагоните на "Корона експрес" или "Витоша експрес".

Теснопътен ретро подвижен състав

Теснопътната музейна композиция е реставрирана през 2004г. и се намира в депо Септември. Движи се по единствената действаща теснопътна железопътна линия у нас с междурелсие 760мм от Септември до Добринище. Ретро- влакът е съставен от два безкупейни вагона:

- в първият вагон - С764, с 502, има общо 27 места за сядане, класа, разпределени по схемата 2+1;

- Вагон ВС764 , с 558 е с общо 38 места за сядане, от които 6 - класа и 32 класа, подредени по схемата 2+1 и

- Фургон W764, с 901, е с помещение за началник- влака и багажно отделение, в част от което е изградена радиокабина за озвучаване на вагоните.

Разстоянието от Септември до Велинград с теснопътния ретро- влак може да се измине за 2 часа и половина, а споменът от това пътуване остава за цял живот.

     

Най-предпочитани маршрути:

Драгоман - Бургас

София – Пловдив – Карлово – Казанлък – Велико – Търново – Плевен – София;

София – Илиянци – Яна – Мусачево – Казичене – София;

Димитровград – Момчилград – Подкова;

Пловдив – Стамболийски – Пещера;

Мездра – София;

Плевен – Ясен – Черквица;

Левски – Ловеч – Троян;

Банско – Белица – Якоруда;

Алдомировци - Бели брег;

Септември – Добринище;

     

     
 
     

За осъществяване на атракционно пътуване е необходимa писмена заявка до "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД в срок от минимум 30 дни преди планираната дата за пътуване. В заявката e желателно да бъдат посочени: предпочитаният маршрут и ориентировъчна дата на пътуването, подвижния състав, както и броя на пътуващите.

Може да видите репортаж на БТВ за ретро влаковете на БДЖ

  • Етикети: Хоби