БДЖ възстановява „Баба Меца“ - най-мощният парен локомотив в Европа

  • Автор: , брой 5 /2014

Най-мощният парен локомотив в Европа тръгва в България. БДЖ възстановява огромната машина, носеща името „Баба Меца“. Оказва се, че България притежава най-големия брой парни машини в движение в цяла Източна Европа.

Репортер: Качил съм се на „Баба Меца“. Прозвището си машината е получила, защото е най-мощният парен локомотив, внасян някога у нас. За съжаление обаче от близо 50 години машината е спряна от движение, а в момента текат процеси по нейното възстановяване, за да бъде върнат целият блясък на локомотива.

През 1947 г. започва производството на парни локомотиви у нас в завода „Георги Димитров“ в София. Първият е носил името „Димитровец“. Произведени са още няколко. Две години по-късно обаче производството е спряно. Причината - липса на опит и технологии. Историята продължава с внос на парни локомотиви и активното им използване. И така до 1980-та, когато експлоатацията им е прекратена. След това парната тяга се използва единствено за атракция. "Баба Меца" в света има само 20 такива машини, а в България е единствената запазена. Доставена е у нас през далечната 1931 г.

„Това е най-мощният парен локомотив, някога внасян в България. Голяма сила.“

Зареден с въглища и вода локомотивът тежи цели 149 тона.

„С такава колоосна формула в света няма такъв друг локомотив.“, обяснява Ангел Алексиев, машинист- инструктор в Локомотивно депо-София.

Машината е кръстосвала жп линиите у нас до 1968-ма, когато е угасена.

„Изцяло въглищно горене, в последствие е бил модернизиран с мазут и въглища.“

В депо-София на машината за две години като огняр е работил поетът Никола Вапцаров. Възстановяването на ценния звяр започва през април.

„Котел, ходова част, кабина на локомотивния машинист, тендър.“

Работата е изключително тежка.

„Идеята ни е, ако успеем до Нова година да се зарадваме с локомотив в експлоатация.

За реставрация чакат още много от събратята на „Баба Меца”.

„В една Германия примерно има много такива локомотиви в движение. Там тази дейност се поддържа много.“

По-голямата част от историята на парните влакове у нас е нарязана за скрап. Остатъците от нея са оставени на произвола на съдбата. Разграбвани от крадците на метали. Оцелелите до днес славни някога локомотиви са в ръцете на БДЖ и държавата, за да може реликвите да бъдат запазени за идните поколения.

Репортер: За съжаление много от тези прекрасни машини стоят по депа и глухи жп линии в окаяно състояние заради липсата на пари. Да се надяваме да бъдат събрани, за да може да бъдат реставрирани повече от парните локомотиви на България.

Повече по темата гледайте във видеото:

 
Източник: Нова Телевизия | ч.Новини | 11.08.2014 22:13 | 

  • Етикети: Хоби