Влакова експозиция възражда Балабановата железница

Експонатите ще бъдат разположени на пътя между кюстендилските села Бараково и Помориново

Музейна експозиция съставена от локомотив и седем вагона ще бъде разположена на открито между кюстендилските села Бараково и Помориново. Те са част от музея, посветен на индустриалеца Иван Балабанов и са собственост на Методи Панайотов, съобщи кметът на община Кочериново Иван Минков.

Локомотивът и седемте вагона ще бъдат поставени на релси с дължина около 180 метра и ширина 2 метра край бетонната стена на бившия завод за хартия в село Бараково.

Експозицията е част от дългогодишната идея за възстановяване на Рилската железница. Тя е имала дължина 40 км. и е била създадена за нуждите на Балабановата фабрика, през 1920 година. С нея се е транспортирал дървеният материал от планината до завода, но впоследствие се е използвала и за превоз на пътници. Закрита е през 1960 година.

"До края на месеца всичко ще бъде готово. Остава ми малко работа по изработването на релсите и транспортирането на вагончетата, които са разположени на различни места, но до няколко седмици ще успея да завърша работата. Искам да възстановя санитарния, пътническия, представителния вагон и да поставя една платформа", разказа пред БТА Методи Панайотов.

Общинският съвет в Кочериново от своя страна реши, че предоставя безвъзмездно терена, където ще бъде разположена влаковата експозиция, стига там да не се извършва търговска дейност и не се събират такси от посетителите.


Източник: Кмета.bg
  • Етикети: Хоби