Румъния: CFR SA подготвя рехабилитацията на 629км железопътни линии

"Ние искаме да получим достъп до европейските фондове, по-специално CEF средства и за да направи това CFR SA подготвя големи проекти като Cata – Sighisoara (47км), Apata - Cata (28км), Brasov- Apata (38км ), Predeal – Brasov (27км), Craiova –Calafat (107км), Caransebes – Craiova (227км) и Arad – Caransebes (155км). Всички тези отсечки са във фаза на подготовка. Отделно от това, има и големи проекти, включени в „Генералния план за транспорта“, който включва отсечката Bucharest-Sibiu през Piteşti и Râmnicul Vâlcea (с приблизителна дължина от 265км) и Букурещ - Гюргево през Grădiştea (с приблизителна дължина от 59км). Последната е от изключителна важност и за България, тъй като осигурява връзка към летище Хенри Коанда. Ако този проект постигне успех, нРумънската страна също е заинтересована в осъществяването на проекта Gara de Nord-Airport, но за съжаление към момента няма европейско финансиране. Разходите няма да са високи, тъй като е необходимо само да се:

1. Рехабилитира съществуващата линия;

2. Да се удвой и електрифицирана линията;

3. да се построй подземна железопътна гара;

За тази цел, е обсъждано с представители на EBRD, Световната банка и др. Тя може да се реализира чрез PPP, особено поради своите непосредствени ползи, който ще донесе", съобщено от Mariana Ioniţă, CFR SA директор Railway PRO, Railway Technology и Services Forum Railway PRO Railway, събитие организирано от Club Feroviar на 25-27 февруари в Брашов, Румъния.
Част от тези проекти, CFR SA са предложили „километър  614 - Barzava (44км), Barzava - Ilteu (36км), Ilteu - Gurasada (23kм) и Gurasada - Simeria (42км).

Също така, CFR SA ще развива шест големи проекти по Паневропейски коридор №IV:

1. Simeria – Vintu de Jos (43км), очаквано завършване 2016г.;

2. Vintu de Jos – Coslariu (33км), работите по строителството, са завършени на 44%, очаквано завършване през 2015г.;

3. Coslariu - Micasasa (37км), очаквано завършване през 2015г.,като към момента около 70% са готови;

4. Също така 2015г. е краен срок за линията Atel – Sighisoara (28км) като към момента около 55% от работата е свършена;

5. Micasasa – Atel  (29км), 56% от работата е свършена;

6. Border - километър 614 (41км), 80% от строителството е завършено;


                    източник на снимката: CFR SA


Източник: Magazine RailwayPro Posted on January 22, 2015
Оригинална статия: RailwayPro
  • Етикети: Инфраструктура