Проектът „Мармърей” гарантира водещата роля на Турция в Евразия

Анкара обяви, че до 2020 г. ще инвестира 11,65 милиарда евро във високоскоростна жп мрежа

          През последните четири десетилетия в Турция се наблюдава изключителен икономически ръст. В момента икономиката й е на шеснайсто място в света и на шесто в Европа. Тя заема 73-та позиция според класификацията на Световната банка - Doing Business, която я поставя сред държавите със среден потенциал и възможности за инвестиране.

         Стратегическото географско положение на страната й позволява паралелно да разширява икономическите си връзки с Европа и Европейския съюз и с Централна Азия и Кавказ. В същото време Турция все повече се утвърждава като важен световен търговски фактор. Проектите за изграждане на високоскоростни линии, обединени от общото наименование „Maрмари”, вече са убедили държавите и от двата континента, че тя е не само надежден, но и предпочитан партньор в товарния и в пътническия транспорт между Европа и Азия. Анализатори твърдят, че това не само ще продължава да накланя везните в полза на железопътния транспорт, но и чувствително ще стимулира националната икономика.


        С проекта „Мармарей” Турция става един от най-важните комуникационни центрове в транспортната стратегия на Евразия. И въпреки че тази стратегия не предвижда сухоземна жп връзка между двата континента, с откриването на тунела под Босфора през 2013 г., картината коренно ще се промени. Всъщност с него ще бъде поставена една от важните финални точки в „Мармарей”, а новият тунел ще стане втората стратегическа жп комуникация, минаваща под морското ниво към Стария континент. Анкара вече обяви амбициозната си инвестиционна програма. Според нея до 2020 г. тя ще инжектира 11,65 милиарда евро за развитие на националния си железопътен транспорт.

       Реформата също върви в правилната посока, което е добра новина, както за европейските партньори, така и за потенциалните инвеститори, които искат да стъпят на турския пазара за железопътни услуги. Това означава, че законодателството и всички нормативни актове в сектора ще се унифицират с повечето от документите, които се прилагат в държавите- членки на ЕС. Така ще се облекчи работата не само на Турските железници - TCDD като ръководител на „Мармарей”, но и на европейските й доставчици, които възнамеряват да сътрудничат на проектите, свързани с изграждането на високоскоростни линии в страната.

       Преструктурирането на TCDD, включва два аспекта: реформа в железопътния транспорт и концесиониране на пристанищата. То се основава на европейския модел и е едно от условията, които Турция е приела в сключените споразумения с ЕС.

      Проекти за развитие на високоскоростни трасета между Централна Азия и Европа се осъществяват изключително динамично. Изграждането на линията между Ескишехир и Истанбул, като част от втората фаза на високоскоростното направление, свързващо Анкара с Истанбул ще бъде открито през 2013 г. От август миналата година вече функционира връзката Анкара - Коня. След като по нея сега се развива скорост от 250 км/ ч , времето за пътуване между столицата и Коня се съкращава до 1 час и 15 минути, а между Истанбул и Коня до около три часа и половина. Строителството там започна през 2009 г. На високи обороти се работи и между Анкара и Сивас. След като проектът приключи, жп линията, която сега е дълга 602 км, ще бъде скъсена на 461 км, а времето за пътуване между двата града ще стане малко по- малко от 3 часа. Високоскоростната програма на турското правителство включва и проучване и строителство на жп направленията Анкара - Измир (594 км), Бурса - Османели (106 км), Истанбул - Одрин (230 км) и Анкара - Кайсери (150 км) и Бурса - Билечик (75 км), където строителните работи започват през тази година.

      От официално обявените намерения на Анкара става ясно, че догодина ще се изграждат 1500 км високоскоростни трасета, на част от които предстои и откриване. Пак според тези изявления до 2023 г. те трябва да достигнат 4000 км.

  • Етикети: Бизнес и сътрудничество