Букурещ има още един нов интермодален терминал

     Контейнеризирането на товарите е основно средство, което улеснява интермодалността. Счита се, че през ХХІ в. Комбинираният транспорт, заедно с технологичните подобрения на системите за претоварване, се превръща в "гръбнака" на международната търговия. И започва все повече да се налага като най- ефективният начин за международен превоз "от врата до врата".


      Като една от границите на Европейския съюз и заради пристанището си в Констанца, крайна точка на трансевропейския коридор IV, Румъния се възползва от подема на контейнерното карго и свързаната с него логистика, за да развива на своя територия мрежа от модерни терминали. Последният от тях, който интегрира на територията си железопътен и автомобилен транспорт, започна да оперира през декември 2011г. Той е разположен в западната част на Букурещ и е вторият в страната, където са инвестираи 6,4 млн. евро от Tibbett Logistcs, чието първо интермодално селище е открито през 2008 г. в южната част на румънската столица.

     Компанията също така притежава и 32 вагона за комбиниран транспорт. По този повод главният изпълнителен директор Дейвид Голдсбороу заяви: "Местоположението на терминала е много важно и ние вярваме, че това е най- добрата му позиция в южната част на страната, която предоставя и генерира трафик, както на национално, така и на международно ниво. За успешното развитие на всеки интермодален терминал е важно не само с какви съоръжения разполага, но и къде е позициониран. Товарни влакове вече могат да се движат директно от пристанището в Констанца до вратите на производителите и на търговците на едро или дребно в Букурещ. Ние се намираме само на няколко километра от всички основни индустриални и логистични паркове в града ".

     Първоначално Tibbett Logistcs започна да оперира на втория си интермодален терминал върху 12 000 квадратни метра, използвайко 2,5 км жп линии. Изградила е и прилежаща складова база, разположена върху 6500 кв м площ, която директно е свързана с железопътната инфраструктура на централния терминал. Осигурен е товарен капацитет на платформата 1200 TEUs. Очакванията са той да се удвои до края на четвъртото тримесечие на 2012 г., когато втората фаза приключи,. Инвестицията в нея предимно е насочена към разширяването на контейнерните складове и на достъпа до железопътната мрежа. Според прогнозите на специалистите, в резултат на намалелия автомобилен трафик, годишното количество CO2 ще спадне с 16,6 милиона тона

     Освен редовният транспорт, извършван от Tibbett Logistcs между Букурещ и Констанца, терминалът е отворен за всички крайни клиенти и оператори. Той ще работи и с влаковете, които пътуват от и към страните от ЕС, Турция и в посока западната част на Румъния. Още в началото на тази година на него трябава да започнат да пристигат първите влакове за превоз на автомобили.

      "Когато за първи път през 2010 г. пристигнах в Румъния, при едно от първите ми пътувания до Констанца, ми се видя странно, че много румънски компании предпочитат да получават доставките си от Ротердам, от където те пътуваха около 2 хиляди километра по пътищата на Европа. Само една година по- късно, нещата се промениха. Подобряването на железопътната инфраструктура и откриването на нов интермодален терминал в Букурещ от ден на ден прави Констанца все по- привлекателна алтернатива ", подчерта Мартин Харис, посланик на Великобритания в Румъния при откриването на терминала. Представителите пък на пристанище Констанца и на морската администрация, които също присъстваха, подчертаха важността на добрите вътрешни транспортни решения за развитието на товарния трафик през пристанище Констанца. Те акцентираха и върху ненужно големите разходи, които все още се правят, в резултат превозваните големи обеми товари с автомобилен транспорт от пристанищата на Северна Европа до Румъния. Това ощетява не само потребителите, но и околната среда.

  • Етикети: Логистика