Много повече от любителско пристрастие

Обединява членовете на сдружение „ЖП моделизъм”

      Почти всеки, докоснал се веднъж до чудатия свят на малките моделчета остава в негов плен завинаги, отбелязва в сп. „ЖП моделизъм” Светлин Маринов, един от активните членове в едноименното сдружение, което вече четвърта година привлича хора, отделящи по-голяма част от свободното си време за конструиране. Но то съвсем не е само приятно забавление и възможност да избягаш от делничните си проблеми. Моделизмът е сериозно занимание и своебразна магия, твърдят пристрастилите се към него. По- любопитното е, че повечето от тях, професионално нищо не ги свързва с железницата. Има юристи, инженери, техници, фоторепортери и много млади хора, които все още не са приключили с висшето си образование. Обединява ги общата идея да възстановят авторитета на железопътния транспорт, който е с дълга традиция и богата история у нас, а много от основателите му са личности, непосредствено свързани със строителството на следосвобожденска, съвременна България.
      Фактът, че италианският посланик в страната ни Стефано Бенацо е сред активните членове на клуба говори, че става въпрос за сериозна дейност. Тя е свързана не само с моделиране, но и с издирването и съхраняването на ценни архиви и експонати, изучаване и популяризирането на историята на българската железница, а в бъдеще осъществяване и на идеи, свързани с музейното дело и ретро пътуванията.

      Всъщност Стефано Бенацо също е голям почитател на българските старинни локомотиви и влакове. Не пропуска възможност да пътува с тях. Изцяло подкрепя дейността на сдружението, което си е поставило доста амбициозни цели.

     Според председателя му Венелин Василев, основните са свързани с популяризирането на всякакви инициативи, свързани с жп моделизма, разширяване на контактите със сродни организации, както и привличането на все повече млади хора, като последователи на идеята. Разказвайки за дейността на организацията, създадена през май 2009 г., Венелин Василев акцентира на истината, че за да се постигне каквото и да е, е нужно да се обединят усилията на повече хора.

 
            
Вече успешно сдружението си сътрудничит със софийския Клуб по стендов моделизъм. И то не само в областта на конструирането. Защото колегите им предимно се занимават с моделиране на минипрототипи на различни типове кораби, танкове, самолети. Но от 2010 г. провеждат съвместно кръжоци за ученици, към които интересът става все по- голям. Намеренията са тези занимания да продължават да се разширяват. Курсистите вече са изработили един жп макет. Усвояват и технологията за състаряване на експонатите. Тя е малко позната (не само у нас), но затова пък е много подходяща за постигането на по- голяма автентичност при старинните модели.


       По думите на Василев, със собствени средства „Стендов моделизъм” е ремонтирал и две от помещенията, предоставени му във ВТУ „Тодор Каблешков”. Там на 2 и 3 юли т.г., за втори път, заедно ще организират Осмата открита изложба - конкурс. Логична е отзивчивостта, проявявана и към двата клуба от ръководството на единственото на Балканите висше транспортно учебно заведение, като се има предвид, че в него се подготвят най- много специалисти за цялата система на транспорта и за железниците у нас. Въпреки това, Венелин Василев и останалите членове на сдружението винаги подчертават, че ако не е проявил разбиране ректорът проф. дтн Петър Колев и академичният съвет, сами трудно биха могли да се справят.


      Още през 2009 г. между „ЖП моделисти” и училището е сключен договор за съвместна дейност. С него на сдружението е предоставен, с цялото оборудване, учебно- демонстрационния комплекс на ВТУ, където сега в няколко отделни зали е изграден миниатюрен прототип на разпределителен жп район с обособени пътнически и товарни възли, а системата е оборудвана с централен пост на гърбичния оператор. Но изграждането на такъв сложен железопътен комплекс не е елементарна работа, още повече след като е решено, че няма да се ползват готови германски модели, а ще се изработва със собствени сили реално съществуващата у нас инфраструктура в мащаб 1:32.


         Вече напълно готово е жп трасе, дълго над 3 км, с повече от 500 разпределителни стрелки и подвижен състав от 17 локомотива и над 400 вагона. Вниманието привлича моделът на гарата в Казанлък, такава, каквато е изглеждала през 1932 г. Направена е по оригинални чертежи от шестима души за 20 дни. Плановете са на арх. Бранеков и арх. Плакунов. Използвани са естествени и PVC материали. Дограмите и вратите са от шперплат – топола с апликация от дъбов фурнир, а улуците са от съвременна ламарина. Само в осветлението са вложени 120 диода и 50 м кабел. Реконструирани са и съществуващите жп трасета, които сдружението е получило от ВТУ.

      Продължава макетирането на други български гари, също по реални чертежи. Всяка ще е разположена в отделно помещение, а движението между тях ще става чрез тунели, пробити в стените, в които е изградена и железопътна линия. Предстои и създаването на цифров и аналогов макет в различни мащаби – HO/1:87, TT/1:120, N/1:160 и Z/1:220.

      Преди около две години, на 24 юни 2010 г., сдружението става 541-вия член на Европейската федерация на музейните и туристически железници – FEDECRAIL, чийто основен офис е в Брюксел. Няколко месеца по- късно, през ноември, то е прието и в Световната организация за железопътно музейно дело и атракционни пътувания WATTRAIN в Лондон. През миналата година представители на „ЖП моделисти” участваха в общото събрание на FEDECRAIL, което се проведе в Дрезден. Една от задачите на българската делегация тогава е да представи страната ни като атрактивна дестинация за ретро пътувания, обяснява Венелин Василев. В действителност се оказва, че с атракционните си маршрути тя все още е твърде непозната за европейските партньори.

 

     На изнесената презентация присъства делегация на френското Министерство на икономиката и няколко японски организации. Последните също са рекламирали не само националните си туристически продукти, но активно са търсили  създаването на нови контакти и в наше лице са успели да открият много добри възможности. На организирания български щанд в Германия те са се запознали с това, което можем да им предложим. Създадена преди около 20 години в Белгия, приоритет на европейската федерация е да пропагандира историческото наследство и атракционните туристически пътувания в областта на железниците. Също и да играе ролята на свързващо звено за обмяна на опит между отделните й членове. Потвърждение, че независимо от младостта си, българският клуб за кратко време е успял да създаде солиден авторитет в нея е, че още в края на 2010 г. Управителният съвет на FEDECRAIL е избрал София, за да проведе  годишното си общо събрание. На него е присъствал и председателят й Дейвид Морган.


      В края на този април представители на националния ни жп моделизъм ще участват в Лондон в годишната конференция на друга популярна международна организация NERHT. Тя се занимава с проблемите на опазването на историческото наследство и състоянието на атракционните пътувания в Източна Европа. На нея отново ще бъдат представени българските възможности и ще се обсъжда предстоящото сътрудничество между отделните страни. Затова и един от най- важните моменти в краткосрочната програма на сдружението остава реконструкцията и модернизацията на съществуващия музей на железопътния транспорт във ВТУ „Т. Каблешков”. Вече има уверение от частни фирми, държавни организации и учени, че ще подкрепят инициативата.

  • Етикети: Хоби