Фериботна линия Кавказ - Варна

Компания Трайдънт Фрейт ООД е официален агент на руския превозвач „Аншип „ работещ по линията Кавказ–Варна. В момента линията се обслужва от два руски ферибота – Авангард и Славянин, съответно с капацитет 45 и 50 вагона.
Официалното откриване на линията беше на 3 Март 1999 година.
За да оценим факта, как се стигна до откриването на тази транспортна връзка , нужно е да направим крачка назад във времето, в което се зародиха фериботните връзки в Черно море.
Съвременните тенденции на развитие на транспорта в световен мащаб  утвърдиха морския транспорт като най изгоден в икономическо отношение. Следвайки тази тенденция беше  създадено уникално по своите мащаби и функционално предназначение, интегрирано предприятие- Фериботна връзка Варна- Иличевск, която съчетава в себе си  както морски ,така и железопътен транспорт.  Линията бе открита през 1978 година.
По линията от Българска страна работеха 2 български ферибота - Героите на Одеса и Героите на Севастопол.
От украинска страна работеха фериботите Героите на Шипка и Героите на Плевен.
И четирите ферибота са с еднаква конструкция, три палубни, с капацитет всеки по 108 четириосни вагона .
Поради това, че ширината на ЖП линиите на фериботите конструктивно е 1524 мм, каквато е ширината на железопътната мрежа на Украйна и другите тогава социалистически републики,
в България се изгради фериботен комплекс, където се сменяха осите на вагоните и така се трансферираха в ширина 1435  мм, какъвто е европейският стандарт.
Самият фериботен комплекс е конструиран за обработка на 3 500 000 тона годишен товарооборот, като през периода 84 – 89 година годишния товарооборот достига  3 350 000 тона. Почти максималния проектен капацитет при работа на три смени.
Практически на всеки 6 часа във Варна е имало ферибот под обработка.
Спекулациите, че фериботната връзка е изградена да заобиколи Румъния поради преднамерено забавяне движението на вагоните на румънска територия не са верни.
Просто пропускателната възможност на румънските железници не е могла да обслужва такъв товаропоток. Примерно 30 вагона на час. 

През тези години, съществуването на фериботната връзка Варна-Иличевск беше предпоставка за натрупване на опит от специалистите в комплексите и от двете страни, усъвършенстване на фериботните екипажи в спецификата на товаро- разтоварния процес, превоза по море и надеждното укрепване на  товарните единици за времето на морския превоз.
 По същество превозваните вагони представляват извънгабаритен товар по тегло. Средно по 85 тона бруто тегло .
Това беше началото.
Значими политически и икономически причини доведоха до огромен спад на товарообмена и почти обезсмислиха съществуването на тази фериботна връзка. Тази линия се превърна постепенно в фериботна връзка север-юг,  Иличевск- Варна-Поти. Украински и европейски стоки  през Поти достигаха до задкавказките републики  и обратно техни стоки до Украйна и Европа. Естествено заобикаляйки Русия. По този начин се пестяха пари и транзитно време а както и митнически формалности.
Остана открит въпроса за фериботна връзка  Изток-Запад. За решаването на този въпрос на 18 януари 2008 г. беше подписана Спогодба за организиране на пряка международна фериботна железопътна връзка  между пристанище Варна и Порт Кавказ, Русия, както и Стаут на Съвета за съвместна експлоатация.
Утвърдени са Правила за превоза на товари по фериботната връзка Варна- Кавказ.
Към настоящия момент прехода на фериботите по море от Кавказ до Варна или обратно е само 36 часа. Не е нужно вече вагоните да транзитират през Украйна като в последствие стигнат до България през Иличевск. Скъпо и отнема много време. В новите политически реалности даже рисково.
Тази нова транспортна реалност беше бързо оценена от търговците. През линията вървят товари към България не само от Русия, но и от Казахстан, Узбекистан и Киргистан.
От 1999 досега има непрекъснат ръст на товарооборота. 2014 година бележи ръст от 55 % спрямо 2013 по износа. По вноса ръст от 18 % през 2014 спрямо 2013.
Към българския износ се добавят и транзитни стоки от Турция към Русия. Това е възможно благодарение на договора между България и Турция за обмен на вагони от фериботния парк.
Така вагон натоварен и пломбиран в Турция пристига директно по предназначението си в Русия, без да се налага претоварване на стоките от вагон във вагон .
През 2014 по вноса са превозени 4187 вагона или 125 373 тона товари. 93 % от товарите са газ пропан- бутан и нефтопродукти, като останалите товари са оборудване, зърнени храни, стъкло, торове и др.
По износа са превозени 4020 вагона или 32 378 тона. В това число са 3 387 празни цистерни пристигнали с газ и 633 пълни вагони с магнезит, машини, оборудване, строителни материали, хранителни продукти, козметика и др.
Очакваме ръст на превозите през 2015 спрямо 2014, тъй като в линията към двата руски ферибота се включи и Българският ферибот Варна.
В организацията на фериботните връзки важна съставна част заема Ферибитния Комплекс-Варна. Той е част от общата логистична структура на Пристанище Варна. Комплексът е разположен на южния бряг на Белославското езеро на 22 км. Западно от Варна и с бърз излаз към пътя за Турция и пътя Варна–София.
Комплексът както сега, така и в бъдеще ще заема важна съставна част в организацията на фериботните връзки в Черно море. Той е част от транспортния коридор ТРАСЕКА: Европа-Кавказ-Азия . Тук е югоизточната врата на задморските държави през България за Европа.
В тази връзка Фериботната линия Варна –Кавказ, в днешния си вид, е само първа крачка към развитието   и разрастването на фериботните връзки и товаропотоци от и за Русия и Азия.  • Етикети: Превозвачи и оператори